Tannbehandling

tannrom1.jpg
Før og etter tannrens

Før og etter tannrens

Tannrens, takktrekk og tannrøntgen utføres rutinemessig hos Vestby Dyreklinikk.

Vi har eget digitalt tannrøntgenutsyr til å ta bilder av tenner og kjeve. 

Det er viktig med jevnlig tannsjekk hos dyrlege. Hundens munn blir undersøkt i narkose, og det er mulig å sjekke hver eneste tann for sykdom/skade.

Ved jevnlig tannsjekk på denne måten, kan eier være tryggere på at hunden eller katten ikke går rundt med smerter i munnen.

Hva er periodontitt?

Når hunden spiser dannes det plakk på tennene. Her finner bakterier grobunn og kan forårsake tannkjøttsbetennelse, også kalt gingivit. Når plakket mineraliseres blir det hardt og blir til det vi kaller for tannsten. Etter hvert vil tykke lag med tannsten bygge seg opp over tennene, tannkjøttet blir ofte rødt og blør lett. Selv kjevebenet som tennene sitter fast i kan påvirkes og bli brutt ned.

Det dannes ofte lommer mellom tenner og kjeveben som gir bakteriene anledning til å vokse videre. Blir det dype lommer risikerer man fort at tannen mister festet sitt i en eller flere røtter. Det er smertefullt, og det er dette vi kaller for periodontitt.

Hva er symptomene?

Tannsykdommer oppdages som regel enten helt tilfeldig ved en helsesjekk eller ved at eier selv har opplevd vond lukt fra dyrets munn, selv sett tannstenen eller reagert på at dyret ikke vil spise like mye som før eller spiser på en annen måte enn før. Dyr som har smerter i munnen vil ofte sluke maten, unngå å tygge på harde ting eller bruke den ene siden av munnen mer enn den andre hvis problemet er mest uttalt på den ene siden. Ikke minst kan endring av adferd være et symptom på smerte i munnen. Tannverk er like vondt for dyrene som for oss mennesker.

Hvordan behandler vi?

For å utføre tannrens legges hunden eller katten i narkose. Vi starter med å fjerne all tannsten ved hjelp av en ultralydrenser, både foran, bak og i mellom. Alle tennene undersøkes for lommer og alle funn noteres i en tannjournal. Når rensen er ferdig poleres tennene med et spesielt børstehode og en spesialtannkrem. Dette gjøres for å jevne ut alle små riper og ujevnheter etter skaleringen, noe som gir tennene en glatt overflate hvor baktereier har vanskeligheter med å feste seg. Man tar røntgen ved behov og legger en videre behandlingsplan.

Hva kan dyreeier gjøre? 

Det aller viktigste man kan gjøre som dyreeier er å forebygge. Pusse tenner daglig anbefales og er det mest effektive. I tillegg kan man gi enkelte typer tyggeben og tyggelapper som har god forebyggende effekt mot plakk. Det finnes også tanngel man kan smøre på tenenne og tannkjøttet uten å behøve å pusse.

bilde av tann katt kampanje 18.png

(F)ORL står for Felin Odontoclastic Resorptive Lesion, som betyr tannresorbsjon hos katt. Eller forenklet, tannhalsoppløsning.

FORL kan ramme alle katter, uansett rase og alder, men tendensen er økt hos enkelte rasekatter og katter som er over 5 år.  Årsaken til sykdommen er uklar, til tross for mye forskning på området.  Det vi vet er at sykdommen ofte er progressiv, slik at katter som har hatt dette på en tann kan få det på andre tenner senere i livet. Det har ikke sammenheng med utvikling av tannstein.

forl hos katt

forl hos katt

Skaden kan oppstå hvor som helst på tannen, men vi ser den oftest først på tannhalsen, like under tannkjøttranden. Det blir derfor ofte rødme rundt tannen her(se bilde) , og det er smertefullt dersom vi pirker borti tannhalsen.  Dersom det er tidlig i forløpet kan det være vanskelig å se noe, men katten kan være utilpass, spise sakte eller tygge annerledes enn normalt.

FORL er smertefullt, og ved mistanke om lidelsen må vi ofte ta røntgen av tannen for å stille diagnosen sikkert. På bildet vil tannhalsen kunne se «møllspist» ut fordi tannen gradvis blir «spist» opp fra roten. Dersom man finner en slik tann blir de andre tennene også undersøkt for samme lidelse – med røntgen.  

Det finnes ingen annen behandling enn å trekke FORL tenner. Dersom man ikke gjør noe vil tannen falle ut av seg selv etter hvert, men det er mye smerter før dette inntrer.

Mange eier er bekymret for om katten kan klare seg uten tennene, men stort sett går dette fint. De har mange tenner å tygge med og kan til og med tygge med gommene dersom det er nødvendig. Hvert enkelt kasus blir diskutert med eier slik at man kommer frem til best mulig løsning for katten.